bilder från sommarens vattenräddning



justja! buffy är nyttohund som klockrent räddar badkrukor ur kalla vatten :) therése och leonbergerdamerna hängde med ut till mörtsjön en dag i juli, de släpade med sig en våtdräkt jag fick ha på mig och så körde vi vattenräddning.
buffy fattade på en gång och det är väldigt kul att hon simmar så mycket i år eftersom hon knappt vågade gå i vattnet i fjol. superkul att ligga ute i vattnet, bli hämtad och inbogserad till land. vad liten och tunn hon kändes i kroppen när hon kämpade in oss mot klipporna! lilla duktiga vovve.

på väg ut till mig:


och fart har hon!


vattenapportör är hon också:

i söndags ...




i söndags var jag och buffy i björnkulla vid hunddagiset där janna jobbar. det var spader tass-dag och massor av folk och hundar. anna och janna visade upp agility respektive freestyle. jag och b var bara där och spanade, testade lite agility (vilket gick rätt bra - hon vill ta alla hinder på en gång! knäppa vovve - och jag har nu tack vare janna en tydlig plan för hur jag ska träna vidare på slalom) och bar hinder.
tidigare under söndagen körde vi ett pass med positionsträning och framförgående. gick bra! hon var duktig.

igår fick buffy följa med oss ut och springa innan vi skulle till skolan. sedan på kvällen bar det av till skarpnäck där vi går rallylydnadskurs för janna. tror att den sporten nog aldrig kommer att bli något för någon av oss men det är alltid trevligt att träna med de andra ekipagen. buffy blir helt speedad av att träna med andra hundar omkring. koncentrerar sig bra när hon har en uppgift men kan inte ta det lugnt under genomgångarna. det är TRÅKIGT, tycker hon.
ska aldrig mer använda fotkommandot i rallyn utan köra på något annat mindre heligt. vill inte att vi börjar slarva.



varje dag har vi även tränat hakan-i-backen vilket vi skyndar långsamt med. tror nog inte att vi någonsin kan använda det i platsliggningen, men vi får se!

idag gjorde vi fyra repetitioner av framförgåendet på morgonen, hon fick gå typ tre meter och det var inga problem alls! hon fick även ligga plats i drygt två minuter med mig cirka 10 m bort. hon låg okej, spanade lite omkring sig (det var folk och bilar i rörelse - morgonrusch till jobb, dagis och skolor) men sa inte ett ljud och låg stilla så när som på en tyngdförflyttning. helst vill jag ju ha noll rörelse, men jag vet verkligen inte hur jag ska få henne att fatta det. jag kan inte utmana ödet och bara belöna det som är helt perfekt, för då riskerar jag att få en hund som inte vill ligga alls.

ett försök i att ta itu med träningsbloggandet

somliga har nyårslöften - jag kör med höstlöften då det är då allt börjar för min del.
i höst ska jag sluta vara rädd för att misslyckas och istället våga satsa lite.
tränar vi på platsliggningen borde vi utan problem klara ett förstapris i lk1. kanske haninge bk:s prov i oktober? :)
jag ska inte hetsa, för buffy är inte mogen för alltför mycket.

idag har buffy fått gå ett väldigt kort ipo-spår, ca 30-40 m. hon orkar mer, men eftersom hon tycks ha en period då hon behöver lyftas och inte klarar av det minsta misslyckande vill jag inte riskera något. gårdagens uppletandeträning ligger fortfarande färsk i minnet då vi missförstod varandra helt, vilket skapade stor osäkerhet hos oss båda.

spåret hade ca 20 min liggtid och var verkligen på låg nivå med mycket näring och frukosten som spårslut men hon var duktig och noggrann. inte för mycket spring men ändå riktat framåt.
körde även ytterst lite uppletande. jag hade vallat en 30 m djup och ca 3 m bred korridor längs ängens kant  med bara ett föremål (leksak, faktiskt) för att hjälpa henne lyckas. vi tog den efter spåret och hon hade jättedålig fart ut men hittade sin frisbee och blev glad. använde mig efter det av samma korridor (gjorde den bredare) och la ut ett par ihopsatta vantar medan hon låg och väntade. det skicket var det betydligt mer fart i.
slutsats: jag har lyckats vänja henne vid att sitta uppbunden och kanske även vid att se föremålen läggas ut innan uppletandet. inte bra. trodde att hon hade tillräckligt med driv och intresse av att leta i sig självt. jag vet inte hur allvarligt jag ska se på detta då hon är lite allmänt låg nu.
min plan: först och främst bestämma en ritual att alltid köra innan upplet. binda upp henne och gå iväg och gömma något enkelt som hon får hitta för att rikta in henne. sedan köra. ta hjälp av christoffer och göra små vittringsövningar på promenader.

tränade lite lydnad i parken på kvällen. band upp henne och gjorde kontaktövningar med svärmors dvärgpinscher först. sedan fick buffy köra. satte igång kameran så att vi blev filmade. vi tränade ff och det kändes okej. hon slarvar med högersvängar och högerhalter. jag sa åt henne (väldigt vänligt) när jag inte var nöjd och hon blev låg på en gång. det var intressant att se hennes svans på filmen. vissa gånger blir hon helt taggad av att göra fel, men nu var hon inte på det humöret. använde bitstocken som avståndsbelöning samt godis vid stegövningar. hon älskar bitstocken!
slutsats: hon lär sig så fort vad som gäller, idag var hon helt fokuserad på att gå. måste nöta utgångspositionen mer, tror jag bestämt. positionsarbetet är viktigast eftersom hon ju kan gå långt. hon såg rätt glad ut på film också. jag går väldigt långsamt! och med korta steg. jag skyller på anne dahlin :) ibland vore det nog bra för hennes intensitet om jag gick lite fortare.
min plan: träna utgångsposition, rumpan ska dras mot marken vid långsamt tempo samt svängar. halterna kanske på så sätt blir snabbare. ska hitta ett bättre sätt att signalera att hennes prestation inte är tillräckligt bra, att gå ur position och sen säga "tokigt" är inte bra. ska prova att säga "du kan bättre" (väljer att säga så då det påminner mig om hur det faktiskt är) och SEDAN gå ur position. inte tvärtom. hitta bättre förstärkare till ff - i alla fall under såna här perioder. vill ha den där riktigt galna blicken. får ta och köpa lite kyckling och frysa in. bitstocken är bra.

fyra repetitioner av framförgående på bäbisnivå och lite ligga kvar under störning-träning (buffy låg och jag gick omkring med midas och tränade lite) blev det till sist.
jag vill egentligen inte lägga på ord på beteenden som inte är befästa, men när det gäller att gå med sträckt koppel (=segdra lite) fram mot en grej så känns det bäst. vi gick tillsammans och la ut bitstocken, vände ifrån den och tillbaka mot den.  första repetitionen var bra. hon gick ut i kopplets längd, jag klickade och släppte med ett "varsågod". andra repetitionen var jag övermodig och hon hann vända sig om mot mig innan jag hann ge henne beröm. resterande gånger gick okej. ligga kvar-träningen gick bra bortsett från att hon ljudade, vilket ju absolut inte är bra...
slutsats: måste nöta framförgåendet mycket innan hon kan förväntas gå någon längre sträcka. måste träna mycket med störning när hon ligger.
min plan: träna framförgående varje dag med tydliga kriterier: 1 m, 2 m , 3 m, 4 m, 5 m osv. alltid med leksak eller skål som dragning. träna ligga kvar varje dag medan jag gör något störande. även träna det som riktig platsliggning med andra som arrangerade störningar, och då kopplad med mig i närheten innan hon får ligga själv.

imorgon: uppletande med hjälp av christoffer. framförgående- och platsliggningsträning. positionsarbete i ff.