sökträning!

å vilken rolig helg!
i lördags hade vi galen födelsedagsfest för christoffer och elin här hemma. ca en person per kvadratmeter. en massa japaner, en spanjor, en tyska och en belgare. KUL! störningsjouren tittade förbi ;) men alla var glada.
det var så roligt att min kära rebecca och rara tommy från klassen kom, även om den förstnämnda är lite mer än lovligt tokig ibland.
vid tre drog de sista gästerna.
      morgonen efter vaknade jag klockan nio som en annan tant och kunde inte somna om. det var lika bra eftersom min snälla mor skulle ta med buffy (som snällt hade sovit hos mattemor och mattefar - guuuud vad jag saknade henne) i bilen och plocka upp mig för att skjutsa oss till ssbk för sökträning.

vi var ett brokigt gäng intresserade som samlades under bruks"gubbarna" kenta och pers vingar för att lära oss om grunderna för sök. det var skarpnäcks hu som anordnade för sina och huddinges medlemmar.
vad kul det var! så schyssta människor och bra stämning.
     totalt var det tio hundar som alla fick prova på skick, närmare bestämt tre var. mycket intressant, som vanligt, att se så olika hundar lösa problem. alla var jätteduktiga utifrån sina förutsättningar.
     buffy var riktigt het, hon vrålade av iver inför att sticka efter figuranten och kampade som en toka :)
och vi ska köra skallmarkering med bufflan! det passar henne perfekt och gick bra. riktigt kul, tyckte per, som är bruksdomare (kenta har tävlat elitsök).
bland hundarna fanns två bordercollies, varav en med "utställningslinjer" och en renodlad vallhund och det var inte så stor skillnad i intensitet mellan dem och buffy. man skulle möjligen kunna säga att buffy inte har den där extrema border collie-stilen "rakt ut-rakt in" som ser snygg ut men inte nödvändigtvis innebär att hunden jobbar och tänker. hon såg mer ut att följa vittring - för en grym flasknos, det har hon!
     jag är så stolt över henne - hon har vilja, lite jävlaranamma och tycker att det är kul. alla, framförallt "mentorerna" tyckte att det var roligt att se en collie med krut. vilket egentligen inte alltid är så kul att höra, även om det är väl menat. det är ungefär som att säga "åh, vad trevligt med en fräsch offentlig toalett!". som om utgångsläget alltid är att en collie är skit, vilket ingen egentligen menar, men det är ändå - indirekt - precis vad man säger.
     det hela slutade så trevligt med att vi kom överens om att starta en sökgrupp som ska träffas självständigt men med stöd från per och kenta. de ska hjälpa oss vidare när vi träffats ett par gånger till och säger att de vill finnas till hands om det är något, som två mentorer. vilket engagemang! :)
     buffy och jag tog sedan en skogsprommis med tre trevliga tjejer med tillhörande hundar (hundarna lekte lösa - buffy är unghund ut i klorna som måste springa springa springa!!!), tränade lite lydnad (vilket gick jättebra - damen var minsann INTE trött) och åkte sedan hem tillsammans.
det ska verkligen bli grymt att komma igång med att träna. man behöver vara ett gäng så att man kan hjälpas åt och särskilt i sök är det ju helt nödvändigt.

ser fram emot nästa gång, vilken jag hoppas blir den andra december. tills dess har jag lite strindberg och selma lagerlöf att läsa och en hemtenta att påbörja.
och jag hoppas att varken huge eller stockholmshem strular så att vi snart kan få byta lägenhet och flytta tillbaka till kära gamla huddinge.
större lägenhet, lägre hyra, trevligare läge och bättre skogar ftw!

träningstävling!

buffy och jag deltog i en träningstävling anordnad av skarpnäcks HU på ssbk igår. det var tänkt som en lagkamp mellan skarpnäck och huddinge där vi tävlade för huddinge.
vi var med i lydnadsklass 1 och en påhittad blandad klass med budföring, uppletande och apportering. det hela var mest på skoj och ganska opretentiöst, men samtidigt fullkomligt seriöst och med "riktig" domare och tävlingsledare.

som en inledande sammanfattning kan jag väl säga att det inte gick särskilt bra för oss. vi behöver båda träna på tävlingssituationen och bli mer erfarna. och jag behöver höja buffys motivation i vissa moment - kanske framförallt i linförigheten vilken även jag kan tycka är trist.
vi skippade platsliggningen, eftersom den inte alls är klar, så där blev det en nolla.
vi nollade även läggandet, men det var också det enda :)
linförigheten fick vi en femma på - vi skötte oss verkligen uselt. är framförallt besviken på mig själv för att jag inte hjälpte henne mer, nu när jag hade alla chanser.
tandvisningen fixade hon jättefint - en tia blev det - hon reste sig inte utan satt snällt kvar. det syntes att hon inte tyckte att det var kul, men hon accepterade det utan problem.
inkallningen fick vi åtta på, vilket var trist eftersom hon brukar ha en hejdundrande fart och hamna i bra position. vi får träna det lite mer under olika situationer - även på doftrika appellplaner :)
ställandet resulterade i 8,5! det var en trevlig överraskning :) duktig vovva, vi som knappt tränat det alls på sistone :D
apporteringen fick vi en tia för och likaså hoppet. helhetsintrycket blev åtta och domaren sa vid senare tillfälle att buffy är en bra hund som bara behöver få en tumme i ögat och sen kan bli kanon :) och att linförigheten var riktigt bra på sina ställen.
man får inte glömma att hon bara är 16 månader än så länge!

så till den blandade klassen: budföringen fick hon en sexa på!
helt fantastiskt egentligen eftersom vi tränat det mycket sparsamt och bara till christoffer eller therése som hon ju känner jättebra. är riktigt impad av henne. hon sprang målmedvetet till figuranten men satte sig inte i position :P tillbaka till mig skötte hon sig klockrent.
under uppletandet hittade hon bara ett av sex föremål, vilket inte är så konstigt då hon aldrig fått leta efter sånt som inte jag har lagt ut. hon nosade flera gånger på det enda föremål hon kom in med utan att ta upp det innan hon fattade att hon skulle ta det också. när jag skickade henne igen skuttade hon glatt iväg en liten bit innan hon stannade och såg undrande på mig, sen började hon gräva i marken :D
vi har inte tränat seriöst på det här, men jag blir sugen på att börja efter att ha fått bra tips av domaren.
apporteringen av föremål ur ruta gick inte alls. i rutan låg typ 30 hundleksaker av olika form och material som man skulle få hunden att hämta ut så många som möjligt av. HAH! buffy nosade på i princip alla grejer utan att ta en enda. hon höll en osäker tass i luften och hade en äcklad min - brydde sig inte alls om mina peppningar. jag kan förstå henne - ingen av grejerna var hennes och det var så fruktansvärt många! var skulle hon börja? flera av de andra hundarna gick och bet i ett tiotal saker innan de valde någon att ta med till sin förare.
det är inte så att buffy inte är intresserad av leksaker, för när alla var färdiga busade vi med några av grejerna och då hade hon inga som helst problem med att apportera dem. hon hade helt enkelt inte fattat vad hon skulle göra.

sist av allt var det agility, vilket vi ju inte var med på. det ser så fruktansvärt kul ut och buffy skulle säkert älska det, så vi måste köra igång med det i vår :) hon var duktig och tittade på de springande hundarna utan att överreagera.

jag är jättenöjd med min lilla toka - nu tränar vi vidare så vi kan ge oss ut och ta förstapriser :P
det är platsliggning, läggande och fotgåendet vi måste lägga fokus på. bara jag intalar mig att fotgående är det bästa som finns så kommer det bli bättre :)
när vi tränade på fotbollsplan hemma nyss var hon vansinnigt duktig :D vi tränade backande - och hon fullkomligt flög bakåt. snabba lägganden och intensitet i fotgåendet. vi övade också in ett nytt danssteg.
det finns hopp! ;)

slutsats: tre tior är inte helt fel på första tävlingen!